Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Süt parası başvurusu nasıl yapılır sorusu yeni anne olanların en merak ettiği sorulardan. Emzirme ödeneği olarak da bilinir. Bu süt yardımı nasıl alınır? Emzirme parası ne kadar? Süt parası başvurusu nereye yapılır? Bütün merak ettiğiniz sorular haberimizde…
Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır? Süt Parası Nedir?
Haber Mat Konu Başlıkları

Halk arasında süt yardımı olarak bilinen emzirme ödeneği yeni doğum yapmış kadınlara maddi destek olmak adına sosyal devlet olmanın bir gereği olarak devletimizin yaptığı sosyal bir yardım ödemesidir. Süt parası başvurusu için il sosyal güvenlik kurumuna başvurmanız gerekiyor.
Ancak SGK başvuru yapma şartını kaldırdığını ve emzirme raporu alan kişilere emzirme yardımının otomatik olarak ekleneceğini belirtmiştir. Ancak her ihtimale karşı süt parası başvurusu için SGK’ya müracaat etmenizde fayda var.
Süt Parası Başvuru Şartları Nelerdir?
Süt parası başvurusunda bulunabilmek için anne ve baba da bir takım şartlar aranmaktadır. Şimdi gelin süt parası başvurusu şartları nelerdir onlar bakalım. Süt parası yardımı için aranan ilk şart anne yada babadan birinin 4a,4b yada 4d sigortalı çalışan olması. 657 sayılı kanuna tabi memura süt parası ödemesi yapılmıyor olup onların ödemeleri kurumları tarafından yapılmaktadır.
Peki süt parası kaç ay alınır?
Emzirme parası sadece bir kereye mahsus ödenmektedir. ( Sadece 1 ay ) Emzirme parası denen bu yardımı alabilmek için resmi nikah zorunluluğu bulunmaktadır. Doğum gerçekleştikten sonra resmi nikahınızı yapsanız da bu ödemeyi alamazsınız.
Eğer doğumdan önce işten çıkarıldı iseniz bu durumda işten çıkarıldıktan sonra 300 gün geçmemesi ve son 15 ay içerisinde 120 gün sigorta priminiz yatırılmış olması gerekir. Doğum sonrası süt parası alabilmeniz için anne ve baba da ayrı ayrı şartlar aranmaktadır. Şimdi onlara bakalım.
Anne Çalışmıyorsa Erkeklerde Aranan Şartlar nelerdir?
- Eşinizin canlı doğum yapmış olması gerekiyor.
- SSK ‘nızın bulunması gerekiyor.
- Doğumdan önceki son bir yıl içerisinde 120 günlük bir sigorta priminiz bulunması gerekiyor.
- Eşinizin çalışmıyor olması gerekiyor.
Çalışmayan kadın süt parası alabilmek için yukarı da ki şartları taşıması gerekiyor. Yukarıda ki şartlar tamam ise babaya süt parası ödemesi yapılır. Peki çalışan anneye süt parası ödemesi nasıl yapılmaktadır. Şimdi de gelin buna bakalım.
Çalışan Anneye Süt Parası yardımı
Çalışan anne emzirme ödeneği alabilmesi için bir takım şartları taşımalıdır. Gelin şimdi çalışan anneye emzirme ödeneği şartlarına bakalım.
Çalışan Anneye Emzirme Yardımı Ödemesi İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
- Anne süt parası almak için öncelikle canlı Doğum yapmış olması gerekir.
- SSK’ lı olarak bir yerde çalışıyor yada çalışmış olmanız gerekiyor.
- Doğumdan önceki bir yıl içerisinde 120 gün sigorta priminiz bulunması gerekiyor.
- Kocanızın çalışmıyor olması şartı aranmaz.
- Kocanız çalışsa da çalışmasa da süt yardımı alabilirsiniz.
Burada küçük bir nüans farkı bulunmaktadır. Eğer 5510 sayılı kanun gereği 4a’lı çalışan iseniz emzirme parası almak için son bir yıl içerisinde 120 gün sigorta primi yatırmış olmanız yeterli. Ancak eğer 4b’li çalışan iseniz yine sizden son bir yıl içerisinde en az 120 gün sigorta primi yatırmış olma şartı aranacaktır.
Ancak bir farkla. Ayrıca genel sağlık sigortası yada herhangi bir prim borcunuzun bulunmaması gerekir. Aksi takdirde yeni doğan bebek süt parası yardımı alamazsınız. Gördüğünüz gibi süt parası için gerekli evraklar bulunmamaktadır. Her şey tamamen sistemsel olarak yapılmaktadır.
Süt Parası (Emzirme Ödeneği ) Ne Kadar ?
Süt parası ödemeleri sgk sistemlerinde tanımlı bir banka hesabınız varsa oraya yatacaktır. Eğer yoksa e devlet üzerinden sgk kısmından bir hesap tanımlayabilir yada sgk’ya giderek hesabınızı beyan edebilirsiniz. 2025 Süt parası şuan da 1.238 TL’dir.
Süt Parası Ne Zaman Alınır?
Süt parası desteği için 5 yıl vaktiniz var. Yani bebeğinizi elinize aldığınız günden itibaren 5 yıla kadar anneye süt parası ödemesi yapılmaktadır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Yeni doğan çocuk yardımı alabilmeniz için bebeğin doğduğu günkü şartlara bakılır.
Yani diyelim ki eşiniz doğum yaptı ve aradan 3 yıl geçti. Siz 3 yıl sonra babaya süt parası verildiğini öğrendiniz. Süt parası desteği nedir , süt parası nasıl alınır diye araştırmaya başladınız ve emzirme yardımı başvurusu yaptınız. Bu durumda şimdi ki şartlarınız değil o dönemde şartları taşıyıp taşımadığınıza bakılır.
Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Süt parası sorgulama işlemi yapmak için yorulmanıza gerek yok aslında. Çünkü doğum gerçekleştiği ve doğum hastane kayıtlarına işlendiği anda bilgileriniz SGK sistemlerine düşmektedir. Dolayısıyla emzirme ödeneği sorgulama işlemlerine gerek kalmadan ödemeniz hesabınıza yatacak ve sizi süt yardımı sorgulama işleminden kurtaracaktır. Ancak ben işimi garantiye almak isterim derseniz emzirme parası sorgulama işlemlerinizi yapabileceğiniz bir e devlet linki bulunmaktadır.
E devlet süt parası sorgulama işlemleri için pratik yöntemlerden biri. Süt parası sorgulama numarası bulunmadığını da notlarımız arasına ekleyelim. Yukarı da sizlere emzirme ödeneği nedir , süt parası için başvuru nereye yapılır ve emzirme ödeneği sorgulama işlemleri hakkında bilgi vermeye çalıştık.
Devletin vatandaşlara sağladığı doğum desteği sadece bu süt parası ile sınırlı olmadığını hatırlatmakta fayda var.
E-devlet üzerinden süt parası ve doğum yardımı başvurusu için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama tıklayın.