1. Haberler
  2. Haberler
  3. Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?

Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?

Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?
Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır? Şartlı eğitim yardımı nasıl alınır en çok merak edilen konular arasında gelmektedir. Fakat bu konuda ciddi kafa karışıkları olduğunu gördük. Çocuk parası deyince akla onlarca kavram gelmektedir. Bu kavram karmaşasından sizleri kurtaracağımıza ve bu yardımlar hakkında yeterli bilgiye sahip olacağınıza garanti veriyoruz.

Şartlı eğitim yardımı nasıl alınır? sorusuna cevap vermeden önce çocuk parası deyince birbirine karıştırılan kavramlara bakalım ; aşı parası, çocuk okul yardım parası, yeni doğan çocuk parası yardımı, gebelik yardımı, doğum yardımı, süt parası, emzirme ödeneği… diyerek liste gittikçe karmaşık hale gelmektedir.

Biz bu kavram karmaşasından sizleri kurtararak bütün başlıkları ayrı ayrı inceledik ve detaylı bilgileri sizlere sunduk. Bu yazımızda sizlere toplumda çocuk parası deyince akla ilk gelen Şartlı eğitim yardımı işleyeceğiz. Şartlı Eğitim Yardımı ,nüfusun en yoksul kesiminde yer alan ve maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını okula gönderemeyen/göndermekte güçlük yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere, çocuklarının eğitim masraflarını karşılayabilmesi için yapılan yardımdır.

Türkiyede maddi imkansızlıklar yüzünden her yıl binlerce çocuk eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalıyor.Bazı çocuklar da çocuk yaşta çalışma hayatına atılmak durumunda kalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre şuan ülkemizde yaklaşık olarak 2 milyon çocuk işçi bulunmaktadır ve bunların neredeyse %80’i Sosyal Güvencesi olmadan çalışmaktadır.

Bu rakamlar gerçekten iç acıtıcı. Okul sıralarında olması gereken bu çocuklar maddi imkansızlıklardan dolayı iş hayatına atılmak zorunda kaldılar. Maddi sıkıntılar içinde olan ailelerin çocuklarını okulda tutan unsurların başında da Devletin öğrencilere verdiği para yardımlarıdır. Öğrencilere verilen devlet yardımları sayesinde çocukların iş hayatında ki yerleri daraltılmaya çalışılmaktadır.

Öğrenci ailelerine yardım parası verilerek öğrencilere maddi yardım desteği sağlanmaktadır. Şartlı eğitim yardımı nasıl alınır? Öğrencilere para yardımı nasıl yapılmaktadır? Öğrencilere para desteğinden kimler faydalanabiliyor beraber bakalım.

Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır? Başvuru nasıl Yapılır?

Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?
Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?

Yeşil kart öğrenci parası için nereye başvurulur sorusu bu süreçte ilk merak edilen husustur. Şartlı eğitim yardımı Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetleri bakanlığı tarafından nansa edilmektedir. Okula giden çocuğu olanlara, çocuk parası yardımı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarınca verilmektedir.

Okul eğitim yardım parasından faydalanmak için bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına başvuru yapmalısınız. Şartlı eğitim yardımı başvuru dilekçesi (formu) doldurmanıza gerek yok. Eğer daha önce yeşil kart başvurusu da dahil olmak üzere sosyal yardımlaşma vakfına bir kez bile başvuru yaptıysanız şartlı eğitim yardımı için gerekli evrakları doldurmanıza gerek yok.

Birazdan aşağıda sayacağımız yardım kriterlerine sahipseniz ve son 1 yıl içinde sosyal yardımlaşma vakfı tarafından evinize hane ziyareti yapılmışsa vakfa giderek sözlü olarak beyan etmeniz yeterli olacaktır. Eğer daha önce vakfa hiç yolunuz düşmediyse dolayısıyla hiç yeşil kartınız olmadıysa ilk olarak vakfa giderek yeşil kart başvurusu yapmalısınız.

Yeşil kart başvurunuz onaylanırsa ve yardıma engel bir durumunuz yoksa yeşil kart başvurusu için evinize gelen personel hane ziyareti sırasında okuyan öğrenci yardımınızı başlatacaktır. Sonucunu yaklaşık 1 ay sonra başvurduğunuz vakıftan öğrenebilirsiniz. Eğer halihazırda okul parası yani şartlı eğitim yardımı alıyorsanız ve okula yeni başlayan bir çocuğunuz varsa syd vakfına kendi kimliğinizle giderek sözlü olarak söylemeniz yeterli.

Görevlinin yardımı başlatabilmesi için okul kayıt işlemlerini tamamlamış olmanız gerekiyor. Yoksa öğrenci kaydınız sistem tarafından görünmeyecek ve yardımınız başlatılamayacaktır. Öğrencinizin okul kaydı vakıfta ki bütünleşik yardım sisteminde göründüğü için ekstradan öğrenci belgesi getirmenize ihtiyaç yoktur.

Şartlı Eğitim Yardımı Almanın Şartları Nelerdir?

Okul parası almanın en iyi yolu şartlarını bilmekten geçer. Şimdi eğitim yardımı parası alma şartlarına bakalım. Sadece anne-babanın değil ,hanede varsa yaşayan diğer bireylerinde Sosyal Güvencesi bulunmamalı. Dipnot: Bu konuda bazı kafa karışıklıklarını gidermekte fayda var.

Bazı ailelerin SGK kaydı olmasına rağmen çocuk eğitimi için verilen yardımdan faydalınırken bazıları faydalanamamaktadır. Bunun sebebi ise şu. Yakın zamanda açıklanan istihdam teşvik yardımları. Örnekle açıklayalım. Mesela X kişisinin eğitim parası yardımı yok ve sigortalı olarak çalışıyor yada hanesinde SGK kaydı bulunan bir yada bir kaç kişi var. Bu vatandaş çocuk parasından yararlanamaz.

Sebebi ise bütünleşik sosyal yardım sistemi hanede sigortalı varsa yardımın başlatılmasını kabul etmemesidir. Y kişisine bakalım şimdide. Y kişinin halihazırda eğitim parası yardımı var ve yardımdan faydalanıyor. Daha sonra bu Y kişisi bir SGK’lı iş buldu ve işe başladı. Bu vatandaşın çocuk yardımları istihdam teşvik yasası gereği 1 yıl kesilmiyor. Ancak Y kişisinin bu 1 yıllık süre zarfında yeni bir çocuğu olursa yada okul çağına gelip okula başlayan çocuğu olursa oda bu yardımdan o çocuk için faydalanamayacak.

Çünkü sistem aynı ve sigortalı olan haneye okul parası kaydı yapılamıyor. Peki neden okula başlayan çocuğun parası başlatılamıyor. Çünkü vakıflarda kullanılan yardım sisteminde aşı parasından eğitim yardımına geçiş elle yani manuel yapılıyor.

Dolayısıyla önce sağlık yardımı iptal ediliyor ardından eğitim yardımı başlatılıyor.Haliyle eğitim yardımı başvurusu sisteme tanımlanmak istediğinde sistem sigorta kaydını görüyor ve okul parasını başlatmaya izin vermiyor.

Hanede ki kişi başına düşen gelir asgari ücretin 1/3’ünü geçmemeli. Ayrıca her vakıf mütevelli heyeti kendi içerisinde çeşitli şartlar koymaktadır. Bunlardan bazıları adınıza kayıtlı arazi miktarının maksimum ne kadar olacağı, araç kaydı varsa aracın yaş sınırı vs. Küçük bir dipnot eklemekte fayda görüyoruz.

Eğitim çağına gelmiş bir çocuğunuz varsa ve okula kaydını yapmışsanız bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına haber vermeniz menfaatinize olacaktır. Yeni doğan çocuklar ve eğitimine yeni başlamış çocuklar sistem tarafından otomatik olarak tanımlanmıyor olup manuel işlem yapılmaktadır.

Eğer bahsettiğimiz durum değişiklikleri gerçekleşmiş ise ya siz Vakıfa giderek durumu haber vereceksiniz yada yılda bir kez yapılan hane ziyaretinizin zamanını bekleyip evinize gelen sosyal incemeciye bilgi vereceksiniz. Bir çok ailenin bu durumdan haberdar olmadığı anlaşılmıştır.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar?

Şartlı eğitim yardımı ne kadar oldu? PTT görevlilerinin en çok maruz kaldığı sorular başında geliyor. Bu soruyu bize değil sydv’lere sormanız gerekiyor deseler de nale :) Yukarıda ki şartları sağlıyorsanız ve vakıftan da olur aldıysanız şimdi de ne kadar ödeme alacaksınız bakalım.

2025 Yılında son değişiklik ile son durum şöyle:

  • İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 90 TL,
  • İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 100 TL,
  • Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 130 TL,
  • Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için aylık 150 TL’dir

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Alınır?

Şartlı eğitim yardımı ne zamandan ne zamana veriliyor merak edilen diğer bir konu. Okul parası tekli ayların son haftasında yatar. Yani 1,3,5,7,9,11. ayların son haftası yatar. Eğitim yardımları 2 ayda bir yatmaktadır. Çocuk parası nereden alınır diye merak edenler için hemen söyleyelim ödemeler PTT’ler aracılığıyla yapılmaktadır.

Eğitim yardımı eğer anne hayattaysa annenin adına yatırılmaktadır. Eğer anne hayatta değilse babanın adına yatırılmaktadır. Anne hayattaysa ve çok özel bir durum yoksa babaya eğitim yardımı verilmemektedir.

Şartlı Eğitim Yardımı Sorgulama

Şartlı eğitim yardımı sorgulama işlemlerini, okul yardımı başvurusunun kabul edilip edilmediğini , yada ne kadar ödeme alacağınızı Sosyal yardımlaşma vakfına gitmeden öğrenmek isterseniz ALO 144 veya ALO 183 Sosyal Yardım Destek hattını arayarak öğrenebilirsiniz. Bu hattın ücretsiz olduğunu da hatırlatalım.

Çocuk Param Kesildi ne yapmalıyım?

Çocuk param neden kesildi? Çocuk parası ne zaman kesilir? Çocuk parası kaç yaşına kadar ödenir? sorularına cevap bulalım. okul parası yardımından faydalanan kişilerin; Örgün eğitim dışına çıkması: Eğer öğrenci örgün eğitim okumuyorsa bu yardımdan faydalanamaz.

Açıköğretim (https://aio.meb.gov.tr/) okuyan öğrenciler bu yardımdan faydalanamamaktadır. Eğer öğrenci açıköğretime geçiş yaparsa bu SYDV’lerin iş ve işlemlerde kullandığı Bütünleşik Yardım Sistemi tarafından tespit edilmekte ve yardımı otomatik olarak durdurulmaktadır.

Bir ay içerisindeki okul devamsızlık süresinin 4 günden fazla olması durumunda yardımı o ay için yatırılmamaktadır. Öğrenci hasta olduğu için okula bir süre gidemeyecekse sağlık ocaklarından yada bir hastaneden aldığı sağlık raporunu okula ibraz etmesi durumunda ŞNT ödemesinde sorun yaşanmayacaktır.

Yardım kaydının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına haber verilmeksizin ikamet adresinin değişmesi durumunda yardımı askıya alınmaktadır. Bu durumda yeni taşındığınız adrese ikametgahınızı almalı ve bağlı olduğunuz syd vakfına başvuruda bulunmalısınız.

Hanesinin Mütevelli Heyeti tarafından muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının tespit edilmesi durumunda yardımınız kesilmesi olasıdır. Çünkü her ne kadar adınıza kayıtlı bir mal varlığı olmasa da ihtiyaç sahibi olmadığınız Vakıf Mütevelli heyeti tarafından onaylanırsa yardımınız fesh edilebilir.

Hak sahibi ebeveynin vefat etmesi, halinde yardım durdurulur. Bütün bunların yanında ŞEY ve ŞSY başvurusu sırasında imzalanan sözleşmeye aykırılıkların tespiti halinde yardım ödemeleri geçici bir süreliğine durdurulabilir ya da tamamen kesilebilir. Bu yazımızda sizlere çocuk parası başlığı altında değerlendirilen okul yardımı da denilen Şartlı eğitim yardımını anlattık.

Bu yardım çocuğun ana okul eğitiminden başlar lise eğitimi bitene kadar devam eder. Yazımızın başında da değindiğimiz gibi bu yardımlardan bahsedilince denince akla bir kaç kavram daha gelmektedir. Örneğin yeni doğan bir bebeğiniz var. Bebeğinizin aşılarını düzenli olarak sağlık ocağında yapıyorsunuz.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Mat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!