Doğum Yapan Ev Hanımlarına Devlet Desteği ne kadar? Doğum yardım parası başvurusu nasıl yapılır? Doğum yapan ev hanımlarına devlet yardımı 2025 yılında da devam etmektedir. Peki doğum yapan ev hanımlarına devlet yardımı olarak neler verilmektedir? Şartları nelerdir? Kimler bu yardımlardan faydalanabilir? Detaylar haberimizde…
Doğum Yapan Ev Hanımlarına Devlet Yardımı Kalemleri Hangileridir?
Haber Mat Konu Başlıkları
Ülkemizde ev hanımı olup çalışma hayatına atılmamış binlerce kadın bulunmaktadır. Bu kadınlar istihdama dahil olmayıp aile içerisinde geleceklerini kurmaktadırlar. Ama zaman zaman maddi sıkışıklıklar içinde kaldıkları da bir gerçek. Çalışma hayatının içinde bulunan kadınlar geçimlerini bir nebze de olsun yerine getirirken ev hanımlarında bu durum farklı bir boyut kazanabilmektedir.
İşte devletimiz ev hanımları için çeşitli yardım kalemleri hazırlamış ve dağıtımına başlamıştır. Bu yardım kalemlerinden bazıları şöyle:
- Gebelik Yardımı
- Doğum Parası
- Şartlı Sağlık Yardımları
- Şartlı Eğitim Yardımları
- Dulluk Maaşı
- Öksüz-Yetim Aylığı
Gebelik Yardımı
Gebe olup maddi imkanlara sahip olmayan kadınlara verilen yardımdır. Yeşil kartlı olma zorunluluğu aranmaktadır. Sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından ödenmektedir. Gebelik yardımı 5000 TL olup tek seferlik verilmektedir. (ilk çocuk için) PTT aracılığıyla ödenmektedir.
Doğum Parası
Her doğumdan sonra alınabilmektedir. Doğumun hastanede gerçekleşme şartı aranır. PTT’ler aracılığıyla verilmektedir. Sosyal Yardımlaşma Vakıfları aracılığıyla ödenmektedir.
Şartlı Sağlık Yardımı
Şartlı sağlık yardımı ise yine sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla verilmektedir. Yeni dünyaya gelmiş bebekler için verilmektedir. Yeni doğan bebek okul çağına gelinceye kadar ödemeler devam etmektedir. Yeşil kartlı olma şartı aranmaktadır. Aşı parası kapsamında, 0-6 yaş arası çocuklara, kız veya erkek fark etmeksizin yapılan son değişiklikle aylık 100 TL (en fazla 72 ay), gebe kadınlara (en fazla 9 ay) ve lohusa kadınlara (en fazla 2 ay) aylık 300 TL ve hastanede doğum gerçekleştiren kadınlara bir kereye mahsus olmak üzere 500 TL verilmektedir.
Şartlı Eğitim Yardımı
Ev hanımlarına yapılan diğer bir yardım ise şartlı eğitim yardımıdır. Çocukları okula giden kadınlara ödenmektedir. Yeşil kartlı olma zorunluluğu aranmaktadır. Sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından verilmektedir.
Ödemeler ise şöyle:
- İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 90 TL,
- İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 100 TL,
- Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 130 TL,
- Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için aylık 150 TL’dir.
Dulluk Maaşı
Doğum yapmış ve doğumdan hemen sonra yada bebeği karnında eşinin kaybetmiş kadınlara verilen yardımdır. Çalışacak durumda olmayan kadınlar için güzel bir yardım diyebiliriz. 2 ayda bir ödenen bu yardım 3.500 TL’dir. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca verilmektedir. Yeşil kartlı olma zorunluluğu aranmaktadır.
Öksüz-Yetim Maaşı
Eşini kaybetmiş ve 18 yaş altında ki çocukları ile bir başına kalmış annelere ve babalara verilen yardımdır. Yeşil kartlı olma zorunluluğu bulunmaktadır. Sydv’ler aracılığı ile verilmektedir. 2 ayda bir 1200 TL olarak ptt’ler aracılığı ile ödenmektedir.