Kanola ekimi, sıvıyağ üretimi için çok fazla destekleniyor. Tohumunun yağ oranı yüzde 50 olan konzanın yeni üretim alanları Samsung’da açıldı. 2 bin 250 dönüm alanda üretimi yapıldığı ifade edildi.
Ayçiçeği yağına bir seçenek olarak gelen kanolanın 2-3 yıl içerisinde 10 bin dönüm alanlık arazide üretileceği bekleniyor.
Ülkemizde de çok fazla kullanılan sıvı yağ çeşidi Ayçiçek yağı olarak biliniyor. Türk mutfağında kullanım oranları yüzde 90 ve üzerinde olan ayçiçeğinden sonra en fazla kullanılan yağ çeşidi ise soya olarak biliniyor. İleride muhtemel olabilecek yağ sıkıntılarına çözüm üretmek adına Samsun’da ve Türkiye’de tam 15 ilde kanola ekimine önem verilmeye başladı.
Son gelen haberlere göre Samsun’da 2021 yılında 1.250 dönüm alana ekilmiş olan kanolanın ekim alanı 2022 yılında 2 bin 250 dönüme kadar çıkarıldı. Kanolaya verilecek desteklerin 2-3 yıl içerisinde Samsun’da 10 bin dönüme kadar ulaşması bekleniyor.
Kanolanın çok fazla yağlı bir bitki olduğunu belirten Samsun Tarım ve Orman Müdür İbrahim Sağlam, “Kanola, konza ismiyle de tanınmaktadır. Kışlık ve yazlık olarak ekimi mümkün olan yağ bitkisidir. Kanola tohumunun yüzde 35 ila 50 arasında yağ oranı mevcuttur” dedi.
Tüm bunların yanı sıra kanolanın yüzde 16 ila 24 arasında protein oranının bulunduğu ifade ediliyor. Bunlara ek olarak oleikasit ile linoleikasidin çok yüksek olmasıyla beraber yağın yanma derecesi ise 238 dereceye kadar olması çok kaliteli olduğunu gösteriyor. Ülkemizde de kullanılan yağların yüzde 90’ı Ayçiçek yağı olarak biliniyor. Arkasını takip eden yağ ise soya ve arkasından kanola gelmektedir. Kanolanın tohumu küçük olduğundan ekimi yapılacak bölgede sulama imkânının olması şart. İlk başta gereksinim sulama olmaktadır.
GÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
30 Ocak 2023SPOR
30 Ocak 2023TEKNOLOJİ
30 Ocak 2023TEKNOLOJİ
30 Ocak 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.