Birleşmiş Milletler, Rusya’nın Ukrayna‘ya başlattığı saldırıdan sonra dünya çapında zorla yerinden edilen insan sayısının ilk kez 100 milyonun üzerine çıktığını açıkladı. BM’nin mülteci ajansı, “Çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulümden kaçmak zorunda kalan insan sayısı, Ukrayna’daki savaş ve diğer ölümcül çatışmalar nedeniyle ilk kez bu şaşırtıcı kilometre taşını aştı,” ifadelerinde bulundu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği son derece endişe verici rakamın dünyayı, rekor sayıda insanın kendi evlerinden kaçmaya zorlayan çatışmaları sona erdirmek için sarsması gerektiğini ifade etti.
Etiyopya, Burkina Faso, Myanmar, Nijerya, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki şiddetin teşviki ile 2021 yılının sonunda zorla yerinden edilen insan sayısı 90 milyonu görmüştü. 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası sekiz milyondan fazla insan ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Altı milyondan fazla mültecinin ise sınırlardan kaçtığı açıklandı.
Ülkelerini terk etmek zorunda kalan 100 milyon insan, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde birinden fazlasına tekabül ediyor. Aynı zamanda bu oran, dünyadaki 13 ülkenin nüfusundan çok daha büyük. BMMYK Başkanı Filippo Grandi, bunun asla kırılmaması gereken acı bir rekor olduğunu paylaştı.
Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) ve Norveç Mülteci Konseyi (NRC) tarafından geçen hafta yayınlanan ortak bir raporda, 2021’de yaklaşık 38 milyon yeni ülke içinde yerinden edilmenin rapor edildiği belirtildi. Bunlardan bazıları, yıl içinde birçok kez kaçmak zorunda kalan insanlar tarafından gerçekleşti.
GÜNDEM
6 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
03 Şubat 2023SPOR
03 Şubat 2023TEKNOLOJİ
03 Şubat 2023TEKNOLOJİ
03 Şubat 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.