Geçtiğimiz yılın ilk günlerinden bu yana devam eden küresel çip sıkıntısı otomobil üreticilerini çok zor bir süreç içerisine itti. Birçok zaman üretimi durdurmak zorunda kalan markalar, krizin önümüzdeki yıla kadar devam edebileceğini ve ciddi kayıplara neden olacağını ifade etti.
AutoForecast Solutions şirketinin yapmış olduğu açıklamaya göre, bu yılın ilk 4 ayında çip krizinden ötürü tam 1.5 milyon araç üretimi yapılamadı.
Otomobil üreticileri, geçtiğimiz yıl kaybetmiş olduğu 10.5 milyon araç ile beraber, kıtlığın başlamasından bu yana tüm dünyada 12 milyondan fazla araç kaybı kaydedildi.
Geçtiğimiz hafta bu rakamlara ortalama 87 bin araç daha eklendi. Gelen verilerde 35 bin aracın Kuzey Afrika’da yer alan fabrikalarda üretiminin yapılmadığı ve 32 bin aracın ise Asya’daki montaj tesislerinde durduğu ifade edildi.
Avrupa’da bulunan otomobil fabrikaları geçtiğimiz hafta tam 16 bin 500 aracı programından çıkardı. Güney Amerika fabrikalarında ise 2 bin 600 araç daha az üretildiği ifade edildi.
Bir yandan, son gelen raporlara bakıldığında Çin’de üç aylık çip üretimi, 2019 yılından günümüze kadar ilk defa yılın ilk çeyreğinde bir düşüş kaydetti. Çin’de yarı iletken üretiminin şimdilik Şanghay’daki koronavirüs karantinasından ötürü geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine oranla yüzde 4’lük bir düşüş yaşadığı ifade edildi.
Çip krizi henüz daha dünya genelinde bir sorun olarak görülüyor. Otomobil üreticiler de bu konuda endişelerini söylüyor.
Alman üretici BMW’nin CEO’su olan Oliver Zipse, Neue Zuercher Zeitung gazetesinde yer alan açıklamalarında, yarı iletken sıkıntısının 2023 yılına dek otomobil sektörü için bir sorun olduğunu söylemişti.
BMW finans müdürü olan Nicolas Peter ise daha evvel bir açıklama yaparak, satışlarını arttırmak istediği ama çip krizinin bu beklentiye engel olduğunu ifade ederek, bu sürecin önümüzdeki yıla kadar satış rakamlarını düşüreceğini ifade etti.
GÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
31 Ocak 2023SPOR
31 Ocak 2023TEKNOLOJİ
31 Ocak 2023TEKNOLOJİ
31 Ocak 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.