Uzmanların yapmış oldukları araştırmalara göre çocukluk ve gençlik yıllarında yaşanan stres böbreklerin bağışıklığa karşı tepkisini değiştirebildiği gibi ileri ki yaşlarda kalp krizi riskini de büyük oranda etkiliyor.
Amerikan Böbrek Fizyolojisi dergisinin yayımlamış olduğu araştırma sonucuna göre çocukluk ve gençlik yıllarında yaşanan travmalar kişi de kalp krizini riskini yükselttiğini gösterdi. Daha öncesinde de yapılan bir araştırma çocukluk zamanından yaşanan bir travmanın yetişkinlerde en çok kalp krizi hastalığının belirtisi olan yüksek tansiyona neden olacağı sonucunu ortaya çıkartmıştır.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda erken yaşlarda yaşanmış olan stres bazlı olayların vücutta ki iltihabı da arttırabileceğini gösterdi. Araştırma ekibinin açıklamasında doğumdan hemen sonra annelerin den ayrı kalan fareler üzerinde araştırmalar yaptı. Böbrek dediğimiz organ uzun süreli kan basıncında önemli bir düzenleyicidir. Aynı zamanda araştırmacılar annelerinden ayrılmış olan erkek farelerin, annelerinden ayrılmayan gruba karşı T hücreleri ve nötrofil konsantrasyonları da daha yüksek çıkmıştır.
T hücreleri ve nötrofil dediğimiz şeyin bağışıklık sisteminin anahtarı olan beyaz kan hücreleridir. Bu hücrelerin sayılarında yaşanan artışın sonuçları da iltihaplanma belirtisidir diyebiliriz.
Ayrıca annelerinden ayrılan farelerin de böbreklerinde iltihabın artışı gözlendi. Araştırmacılar da annelerinden ayrı olan fareler de gözle görülür olan bu değişikliğin kalp ve damar hastalıklarında ki belirtilerin erken yaşta ortaya çıkması ve yetişkinler de daha belirgin ve sağlam bir şekilde ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.